Akşamları Gardens By the Bay’den Marina Sands Hotel, Singapur*

Singapur’da Doktora: Girizgah

--

Merhabalar, uzun süredir yazmıyordum. TEV-SINGA bursunun başvurusunu görünce, aklında sorusu olanlara belki bir faydam olur düşüncesi ile çok kısa, 3 ay 1 haftalık, tecrübemi sizinle paylaşmak istiyorum. Her ne kadar süre kısa olsa da burada doktora yapan kıymetli arkadaşlarım sayesinde kısa sürede çok şey öğrendiğimi düşünüyorum.

Doktora Bursu Yetiyor Mu?

Buranın para birimi Singapur Doları (SGD). TEV-SINGA/A*STAR bursu ile gelmedim, direk NUS’e başvurup NUS Research Scholar olarak geldim ancak burs olarak aynı bursu alıyoruz: 2000 SGD. Bursun süresi 4 yıl, doktoranın maximum süresi 5 yıl ancak 4 yılda bitirmeniz ideal süresi burada.Yeterliliği geçtikten, yaklaşık 2 yıl, sonra 2500 SGD oluyor.

Şöyle söyleyim, 3 SGD ile bir öğününüzü karşılayabileceğiniz pek çok yer var (günlük 15 sgd olsun, aylık yaklaşık 500 SGD diyelim). Burada evde yemek yapmaktan ziyade dışarıda yemek yeme kültürü hakim (food courts) ve buralarda çok uygun fiyata pek çok yemeği bulmak mümkün.

Gittiğiniz mesafeye göre ulaşıma ücret ödüyorsunuz ve Singapur da yüzölçümü olarak fazla büyük sayılmaz (baştan sona en uzun mesafe ~50 km, yakın zamanda iki arkadaş bunu yürüyerek tamamladılar :D). Ulaşıma aylık 100 SGD yeter.

Kalacak yer masrafı nerde kaldığınıza bağlı olarak değişse de Bilkent standartlarında dört kişilik apart içerisinde tek kişilik odalar veyahut aynı koridoru paylaşam tek kişilik odalar şeklindeki yurtlar dönemlik 2500–3500 SGD (aylık 800 SGD diyelim)arasında değişiyor. Klima için extra ödemek isterseniz, aylık 50 SGD de o olsun.

Sağlık veyahut extreme bir harcamanız olmadığı sürece bırakın yeter mi sorusunu ~500 SGD biriktirerek ayı geçirmeniz mümkün. Öte yandan dönem sonunda eve gitmeyi düşünür veyahut acil bir sağlık problemi çıktığı zaman bu burs ucu ucuna da olsa yetiyor.

Burs kapsamında sağlık sigortası da var ancak Türkiye’deki kadar kapsamlı değil bu tür sağlık sigortaları.

Yurt Hayatı Nasıl?

Doktora öğrencilerinin asıl ikamet ettiği 2 asıl yurt alanı var: Prince George’s Park Residences (PGPR) ve University Town (UTown). Ben daha sakin olan PGP’de banyosu oda içerisinde (ancak mutfak ortak) olan tek kişilik odalarda kalıyorum. Bu odalar gayet güzel ve rahat.

Yurtlardaki hayatı aktif tutmak için sürekli sosyal aktiviteler düzenleniyor. Bunlara hiç bir ücret ödemeden katılabiliyorsunuz. İçeceğiniz suya, yiyeceğiniz atıştırmalığa kadar düşünüyor ve organize ediyorlar.

UTown’da ise aynı daireyi paylaşan (tuvalet banyo mutfak ortak alan) 4 tek kişilik odadan oluşan apartlarda kalmak mümkün. Enerji olarak UTown daha aktif ve etkinlikler çeşitliliği de daha fazla.

Sungei Buloh Wetland Reserve’den iki komşu ülkeye (Soldaki Malezya, sağdaki Singapur) bakış (PGPR yurdunun gezisi ile gitmiştik)*

Benim açıkçası en başta çok fazla hamamböceği korkum vardı (temiz bir ülke ancak iklimden ve muhtemelen foodcourt’lardan ötürü bu canlılar için epey elverişli), bununla ilgili çok kötü anıları vardı bazı arkadaşlarımın. Şükür ki ben böyle bir durumla karşılaşmadım. Ayrıca tüm Singapur gibi yurtlar da gerçekten güvenli: gece gündüz rahatlıkla dolaşmak, okul içinde bir yerde eşyalarınızı bıraktığınız gibi bulmak mümkün.

Singapur Nasıl Bir Yer?

Yemyeşil.

Yeşilin her tonunu bulabileceğiniz bir ülke. İlginç bir şekilde, tüm o devasa gökdelen yapılara rağmen doğadan kopmadıklarını ve ona sıkı sıkıya bağlı olduğunu görebiliyorsunuz. Az alana çok insan sığdırmak için inşa edilen bu yapıların her birinde ise ayrı bir sanatsal bakış açısı var, bunu buraya gelince daha iyi anlayacaksınız.

İnsanların İngilizce konuştuğunu düşünerek geleceksiniz, evet doğru. Ancak, normalde Singapur İngilizcesi olan Singlish konuşuluyor. Ondan da öte dışarıdaki yemek yerlerinde ilk geldiğinizde bir aksan problemi yaşayacaksınızdır muhtemelen, ancak alışıyorsunuz ve anlamaya başlıyorsunuz. Okul içerisinde ise, eğitim dili İngilizce, bu o kadar büyük bir problem değil.

Sistematik bir saygı kültürü hakim. Herkese saygılılar. Bunun yanı sıra, bir grubun parçası olmayı, bireyselden ziyade bütün olmayı çok önemsiyorlar.

Gündüz Singapur ile gecenin Singapur’u farklı iki ülke :) Geceleri sürekli ışık şovları var, ve gerçekten bu işte çok iyiler.

Türkiye gibi 4 mevsim değil; tek mevsim var: sıcak ve nemli. Temmuz’da ilk geldiğimde buraya alışamayacağım sanmıştım çünkü Ağustos ayında Singapur tarihinin en bunaltıcı ağustosuna denk gelmiştim. Şimdi söyleyebilirim ki kesinlikle alışılıyor ve o kadar da kötü değil. Tek sıkıntı içeri ve dışarı ortam arasındaki sıcaklık farkı. İçerde/lablarda klimalar çok düşük derecelerde çalıştığı için ceketle bile oturduğu oluyor insanın.

Bunun yanı sıra Malezya, Endonezya gibi yakında tatile gidebileceğiniz pek çok güzel ülke var.

NUS nasıl?

NUS’te çalıştığım yerden bakış*

Lisans ve yüksek lisansını Bilkent’ten almış bir öğrenci olarak NUS’u Bilkent’in büyük ve komplex hali olarak tanımlıyorum.

Kampüs epey büyük, her çeşit ülkeden öğrenci var. Ancak Avrupa ülkelerinden veyahut Amerika’dan gelen öğrencilerin pek çoğu exchange (değişim) öğrencisi. Bu sebeple doktora düzeyindeki kalıcı (4 yıllık) arkadaşların çoğunun Asya, daha özelde ise Çin’den gelen öğrenciler olduğunu söylemek mümkün.

Araştırma imkanları da gayet iyi. Teknoloji ve inovasyona müthiş bir destek var. Biyomedikal mühendisliğinde doktora öğrencisiyim ve lablardaki imkanların çok iyi olduğunu söyleyebilirim. Danışman hocaların birçoğu da doktorasını dünyanın en saygın eğitim kurumlarından almış kalifiye insanlardan oluşuyor.

Elbetteki her zaman her şey müthiş olmuyor. Araştrma yapacağınız grup, anlaşıp anlaşamamak kısmında biraz şans faktörü mevcut.

Yemekler Nasıl?

Şahsım Türk yemeklerini çok seven ve yemek konusunda diğer kültürlere çok açık olmayan bir insan. Ancak burada yemekler o kadar kötü değil. Şu an benim favori Singapur yemeğim bile var: Fried Rice (Kavrulmuş Pilav).

Ve soran olma ihtimaline karşı şunu da belirtmeliyim ki burada böcek yemiyorlar :)

Tüm Asya ülkelerine ait yemekleri bulmak mümkün. Batı mutfağını ise bir çatı altında toplayıp “Western” olarak tanımlıyorlar, ve biraz farklı.

Hepsi bu değil tabi ki. Türk lokantaları da mevcut burada. Tek sıkıntı damak tadımıza hitap eden restorantların fiyatı iki-üç kat daha fazla. Yine de illa böyle yemek istiyorum derseniz, imkanınız var, o konuda endişeniz olmasın.

*Bu yazıdaki tüm fotoğraflar iPhone 5S ile çekilmiştir.

--

--

Ortaya Karışık (Fatma Betul Dincaslan)

FeBe/ Molecular Biologist and Geneticist / Bioinformatician/ Single Cell Assayist / Socially developed nerd