Singapur’da Doktora: Ders Seçimi ve Yükümlülükler

PhD in Singapore: Course-load and Scholarship-conditions

Merhabalar,

Geldiğim ilk aylarda, Singapur’da Doktora: Girizgah adlı yazımla, burada doktora hakkında ilk izlenimleri paylaşmıştım. Şimdi ise en çok soru gelen kısımlardan biri olan ders seçimi, doktora aşamaları ve burs yükümlülükleri ile edindiklerimi sizlerle paylaşacağım.

Öncelikle belirtmem gerekirse NUS, 1905’te kurulmasına rağmen, Biyomedikal Mühendisliği henüz 2002’de kurulmuş yeni bir bölüm burada. NUS, mühendislikte ve yaşam bilimleri/biyolojide QS Ranking ve Times Higher Education (THE) sıralamalarında ilk sıralarda yer almasına rağmen biyomedikal mühendisliği için alt dal bulunmadığından biyomedikal mühendisiliği alt başlığı içinde göremeseniz de NUS BME’nin çıtayı epey yükseğe diktiğini söyleyebilirim.

NUS Biomedikal Mühendisliği Sıralaması

QS 2020 sıralamasında Mühendislik ve Teknoloji (Engineering and Technology) alt dalında NUS’un konumu (10.sırada) (solda). THE’nın 2020 Araştırma (Research) alanında Genel Mühendislikte (General Enginering), NUS’un konumu (25. sırada) (sağda).

(dillerde hep bir Nature…)

Yine mühendislikte de belki yarım asırlık genç bir bölüm olmasına rağmen ASTAR programı ile ülkenin en parlak beyinlerini dünyanın dört en iyi okullarına gönderip geri getirmeyi de başaran bir sistemle zoru başarmasıyla klasik bir Asya ülkesi olduğunu söyleyebiliriz sanırım.

Bunlara ek olarak, bu tür sıralamaların varolanı yansıtmada her zaman yeterli olmayacağının da farkında olmak gerektiğini, geneli yansıttığını ve her başvurulan labın aynı seviyede olmayacağını belirtmek isterim.

Ders Seçimi

Öncelikle fakülteden fakülteye departmandan departmana ders yükümlülüğünün değişebileceğini hatırlatmak isterim. Bu sebeple, burada yazdıklarımı, NUS Biyomedikal Mühendiliği (+NUS Research Scholarship) çatısı altında okumanızı rica ederim.

Bu sebeple, burada yazdıklarımı, NUS Biyomedikal Mühendiliği (+NUS Research Scholarship) çatısı altında okumanızı rica ederim.

Nusmods — Timetable ile dersler hakkında detaylı bilgi almanız mümkün.

Bilkent IEEE Scheduler gibi burada da ders seçiminde işinizi kolaylaştıracak öğrenci merkezli bir oluşum olan NUSMODS Timetable uygulamasından istifade etmenizi öneririm. Dersin açılıp açılmadığı, hangi dönem hangi dersin açıldığı, ders saatleri, dersin yükümlülükleri (proje, tutorial, lab, ön koşullar, vs.) konusunda hızlıca bilgi edinmenizi sağlayan güzel bir site.

Burs Koşulları

Biliyorsunuz ki dünyada pek çok program doktora öğrencilerine burs imkanı sunuyor. Daha önce buraya burslu geldiğimden bahsetmiştim. ASTAR gibi direk enstitüde çalışacak SINGA bursu ile geldiyseniz, asistanlık zorunluluğu yok. Sadece ders yükü ve araştırmalarınız var. Ancak, benimki gibi direk departmana bağlı bir NUS Burs Programı ile geldi iseniz (NUS Research Scholar çatısı altında), bunun yanı sıra asistanlık ya da buralı iseniz mezuniyet sonrası ülkede birkaç yıl hizmet zorunluluğu bulunmakta.

ASTAR gibi direk enstitüde çalışacak SINGA bursu ile geldiyseniz, asistanlık zorunluluğu yok. Sadece ders yükü ve araştırmalarınız var. Ancak, benimki gibi direk departmana bağlı bir NUS Burs Programı ile geldi iseniz (NUS Research Scholar çatısı altında), bunun yanı sıra asistanlık ya da buralı iseniz mezuniyet sonrası ülkede birkaç yıl hizmet zorunluluğu bulunmakta.

Genel koşullar

  • 24 kredi (4 kredilik 6 ders diyebiliriz)
  • 5 üzerinden 3.5 ortalama (merak edenler için notların puan karşılığı A=5, B=3.5, D=1; bu da 4lük sistemde en az 2.8 demek)
  • Sadece 5000 (normalde MSc için) ve 6000 (normalde PhD için) kodlu lisansüstü dersler bu 24 krediye dahil.

Ortalama 3.5 altına düşerse ilk seferinde uyarı ve bursun 4te 1i(=500SGD) kesiliyor, 2. defa olursa ne oluyor bilmiyorum ama hoş şeyler olmadığına eminim.

Biyomedikal Mühendiliğinde:

  • Benim gibi farklı bir alandan gelenler için BN5101 (ilk dönem) ve BN5102 (ikinci dönem) adlı 4er kredilik iki ders zorunlu (yani geriye 4 ders seçme hakkımız kalıyor).
  • BN kodlu en az iki biyomedikal mühendisliği dersi almak zorunlu.
  • Bir tane 4000 kodlu derse izin var (ama önerilmiyor).
  • Kredi içerisine dahil olmayan EG5911 Research Methodology and Ethics (kısaca Bilkent’teki kütüphane nasıl kullanılır, Zotero nedir nasıl kullanılır, literatür nasıl taranıra dair bir 4 saatlik tek oturumlu ders) adlı bir dersi ilk dönem almak zorundasınız.
  • Yine kredisiz olan ES5101 Technical Communication for Engineers (kısaca makale yazma vs.) dersini 3 dönem içinde almak zorundasınız.
  • En az iki adet 6000 kodlu ders alma zounluluğu var.
  • Her dönen en fazla bir tane olmak koşuluyla ortalamanızı düşüreceğini düşündüğünüz bir dersi, sınav sonuçları açıklandıktan sonra S/U (geçme/kalma) dersine çevirmeniz mümkün (S = Satisfactory (pass), U = Unsatisfactory (fail)). Böylece ortalama düşecek, bursum kesilecek kaygısına son.
  • Endüstri ile ilgileniyorsanız (attach to a company), bunun için de izin veriyorlar. Hatta bunu bir ders olarak saydırabiliyorsunuz.
  • BN6999 — Seminars dersi de zorunlu. Bunu da iki dönem içinde 20 seminere katılıyor (en az 10u kendi departmanınızdan) ve her birine tek sayfalık rapor yazıyorsunuz.
  • Asistanlık zorunluluğu olanlar için 416 saatlik süreyi ya 4. sınıf öğrencisi eğiterek ya da ders/lab asistanlığı ile doldurabilirsiniz. Son yılınızdan önce tamamlamanız gerekiyor (Bilkent’te lisansüstü yapanlar için çantada keklik =D).

Yeterlilik Koşulları

Biliyorsunuz ki PhD demek, yeterlilik -qualification- da demek. Her okulun, fakültenin, bölümün bu konuda farklı şartları olabilir. Bizimkinden kısaca bahsetmek gerekirse (bu arada burada dönem arası adı verilen “mid-break”ler var her dönem içinde) :

  • Her dönem sonunda (diğer dönem başında), 2 sayfalık bir ilerleme raporu yazıyorsunuz.
  • Öncelikle Comprehensive Qualifying Exam (CQE) adı verilen, size verilen bir makaleyi 3 gün içinde okuyup 3 sayfalık bir kritik yazdığınız ve kendi hocanız dahil 3 hoca karşısında sunduğunuz bir sınavı geçmeniz lazım (ikinci dönemin mid-break’inde).
  • Bir sonraki aşama QQE. Ama ona girebilmek için de en az 16 kredilik dersi bitirmiş olmanız, İngilizce dersi alma zorunluluğunuz varsa (benim yoktu), onda en az Intermediate- orta seviyeyi bitirmiş olmanız, CQE’yi geçmiş, en az 10 seminer raporunu teslim etmiş, en az 156 saatlik asistanlık süresini doldurmuş, EG5911 Research Methodology and Ethics dersini geçmiş, bir de tez sunumu yapmış olmanız (herkese açık) gerekiyor.
  • Oral Qualifying Exam (OQE) adı verilen aşamada da bir tez ilerleme raporu yazıp, onun sunumunu yapıyorsunuz. Bu sınava 2 yıl içinde girmeniz ve geçmeniz lazım doktoraya devam edebilmek için.

Birinci Dönem

EG5911R’in yanı sıra iki de güvenlik eğitimi tamamlamak durumunda idim (burada çok önem veriyorlar güvenlik ve ilk yardım eğitimine). 3 adet de 4 kredilik ders ile açılışı yaptım.

Toplamda 3 ana ders, 1 proje, 1 öğrenci ile geçti.

Bilkent’te tezimi verdikten sonra 3 hafta içinde henüz tatil olduğunu bile anlayamadan, bavulumu bir kez daha toparlayıp doktoraya buraya geldim. Henüz jet-lag durumu geçmeden 2 gün içinde lab toplantımıza katılıp 4. gün içinde de hocamla proje tartıştım. Olaylar biraz hızlı gelişti, birinci dönem projeye adım attım, ilk ay içinde henüz projeme nasıl başlayacağımı kestirememişken bir de nur topu gibi son sınıf öğrencisi (Final Year Student -FYP) verdi hocam.

İlk dönem ders programım (EE değil de BN6999 doğrusu).

İkinci Dönem

İlk dönem, “Aa yeni şeyler öğrenirim aşkı ile almak istediğim dersler ve 2 dönemde bitiririm dersleri” dediğim iddialı girişimim tabiki ikinci dönemde söndü.

İkinci dönem derslerim (BN6999 olacak doğrusu EE6999 değil).

İlk dönem sonunda bir projeyle çıkıp gelmeyi beklerken yoğunluktan uyduruk bir taslak ile dönem başında hocanın karşısına çıktım. Hal böyle olunca, bunu yapmak için önce şu lazım fikri mantıklı gelen hocamın önerisi ile başka bir projenin devamını getirmeye niyetlendim.

İkinci dönem tabi, ikinci projeyle gelen nur topu gibi ikinci bir öğrenci (bu sefer 3. sınıf), ve ikinci bir projem daha oldu (bu asıl PhD projem dediğimiz). Tabisi hala ilk projemde bir arpa boyu yol katettim. İkincisinde ise yapılanları anlamak ve ne yapabileceğim üzerine kafa yorarken, bir taraftan da deneylerini yaparken buldum kendimi. Bu sırada bir de asistanlığım vardı.

Bu dönemi de 2 ana ders, 2 proje, 2 öğrenci ve 1 asistanlık ile sonlandırdım.

Bu arada dönem ortasında CQE sınavını geçtim.

Şu an önümde beni bekleyen bir dönem sonu raporu var. Ve 3. dönem için bir zorunlu makale yazım dersi ile başka bir ders ve de en az bir öğrenci ile bilgi ve tecrübemi paylaşmak…

3. dönemde bir tez önerisini 15 dakikada sunabilirsem, bir sonraki aşama olan QQE’ye (yeterlilik) girebileceğim. Bunu geçtiğim takdirde ise PhD Student kategorisinden PhD Candidate aşamasına gelmiş olacağım (tabi bursuma da 500SGD zam geliyor yeterliliği geçince), yani yeterliliği vermiş olacağım (aradaki farkı merak edenler için yazdım).

Tabiki mesele bu aşamalar değil, bunlar işin tuzu biberi. Umarım gerçekten yeterli olabileceğim bir sürece evriliyorumdur, zira doktoradan maksat bir özel alanda uzmanlaşmak. Bakalım zaman bize neler gösterecek, çalışmaya ve paylaşmaya devam!

Sağlıcakla kalınız =}

--

--

Ortaya Karışık (Fatma Betul Dincaslan)

FeBe/ Molecular Biologist and Geneticist / Kinda Bioinformatician/ Newbie of Single Cell Assay Development / PhD student in reality /Socially developed geek