Santrifüj için RPM mi G(RCF) mi?

Temel lab bilgileri/Lab Basics
(Why is it better to use g?)

Bir kısmımız belki hala karıştırır. *rpm* mi *rcf/g* mi?

Makalelerde rpm diye yazan hala çok ama özellikle bazı örnekleri dibe çöktürürken, uyguladığınız güç asıl önemli olan. Bu da g(=rcf)’yi öne çıkarır.
Neden rpm değil, g olarak makalelerde yazmak gerektiğini şöyle güzel açıklamışlar:https://www.promegaconnections.com/converting-rpm-to-g-force-rcf-and-vice-versa-2/ .

Kısaca, rpm olduğunda sabit bir çeviri sayısı (dk başına rotasyon) var elimizde. Öte yandan çekim kuvveti, kullandığınız santrifüjde örneğimizin merkezden uzaklığına, kısaca rotor yarıçapına göre değişir.
Aynı rpm için yarıçap değiştikçe aslında uygulanan güç de değişiyor. g = 1.12 x yarıçap x (rpm/1,000)^2 . Bir örnekle 1000rpm, 4cmlik merkezden uzaklıkta 45g; 12cm için 134g.

Bu konuda şu çizelge daha iyi fikir verebilir: https://www.sigmaaldrich.com/technical-documents/articles/biology/g-force-calculator.html.

Makale yazımında hala rpm’de iseniz g’ye geçmek için geç değil.

Previously published at my LinkedIn page (daha önce linkedin sayfamda paylaşılmıştır): https://www.linkedin.com/posts/activity-6787268080453197824-yiUS

--

--

Ortaya Karışık (Fatma Betul Dincaslan)

FeBe/ Molecular Biologist and Geneticist / Kinda Bioinformatician/ Newbie of Single Cell Assay Development / PhD student in reality /Socially developed geek